ESTUDIO PERDOMO

View Original

DAVID OLIETE CASANOVA

photo: Nuria Gómez

photo: David Oliete Casanova

BIOGRAFIA:

Fotoperiodista i realitzador audiovisual nascut a Tarragona. Llicenciat en Publicitat i Relacions Públiques per la Universitat Rovira i Virgili (URV), actualment és membre de la junta de la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, responsable de fotografia de la revista “Fet a Tarragona” i el fotògraf oficial del Concurs de Castells.

Les seves fotografies han estat publicades en mitjans nacionals i internacionals de més de 18 països, entre els que destaquen National Geographic, GEO Magazine, The Times, Daily Telegraph, KLM, The Sunday Times, El País Semanal, El Periódico, Marie Claire o The Guardian. La Marató de TV3 va escollir una de les seves fotografies castelleres com a imatge de la campanya gràfica de l’edició de l’any 2019.

Entre els seus projectes audiovisuals destaquen els curts documentals “Les Primeres Mans” i “Som Castells”, els quals juntament amb algunes de les seves fotografies han estat premiats en certàmens com els International Photography Awards de Nova York, el Festival SESIFF de Seül o els Tokyo Photography Awards, entre d’altres. També ha treballat a la pel·lícula “Chico y Rita” de Javier Mariscal i Fernando Trueba i en projectes per a Red Bull TV, BBC, Televisió de Catalunya, les aerolínies Air Berlin i Turkish Airlines i COM Ràdio, entre d’altres.

L’any 2015 va ser guardonat amb el XX Premi Joan Ventura i Solé de Periodisme Casteller.


El progrés, els avenços tecnològics, la velocitat de transmissió de dades i una creixent necessitat d’explicar què fem en cada moment han revolucionat el concepte de fotografia en els últims anys. Un canvi frenètic que ha transformat una eina d’ús exclusiu i singular en un mitjà de comunicació de masses a l’abast de tothom. La globalització de la fotografia i l’ús de la imatge són determinants per entendre el canvi de paradigma social que suposa la comunicació interpersonal durant la segona dècada del segle XXI. Són milers de milions les fotografies que, dia rere dia, es pengen a les xarxes socials. En la majoria dels casos, imatges que responen només a un clic espontani i impulsiu sense més intenció que l’expressió d’un moment personal resignat a un futur efímer de breus segons de vida entre incomptables similars.

La fotografia del nou mil·lenni es veu immersa en una batalla inversemblant. Sobreviure al caos provocat per aquest creixent soroll visual esdevé imprescindible per no trencar el lligam, sempre controvertit, entre art i fotografia. La cultura visual s’ha d’imposar per separar el gra de la palla, perquè no és el mateix fer fotos que ser fotògraf. David Oliete resol amb contundència el dubte i defineix la frontera entre el fer o el ser amb una sola paraula: la mirada. Un concepte lligat exclusivament a la condició humana, aliè a la revolució tecnològica i a l’anarquia de les xarxes, producte de factors com l’experiència, el caràcter, la formació, la cultura, la passió, la determinació o la constància. En definitiva, l’ésser.

Aquesta és la força de la seva fotografia. Una mirada que no només el caracteritza i l’identifica sinó que transforma la del propi entorn. Una expressió personal capaç d’influir en la comprensió col·lectiva. Una nota afinada entre tant soroll que trenca el punt de vista establert per convertir la imatge d’un fenomen cultural tan nostre com els castells en una icona. Un canvi de paradigma que suposa una revolució, aquí rau la complicitat i el compromís amb l’esdevenir de la fotografia d’aquest fotògraf tarragoní que imprimeix caràcter i singularitat a l’art d’explicar històries.

Text: Carles Esporrín


REFERENTS:

Emilio Morenatti, Konsta Punkka, Lluc Queralt, Daniel Ernst, Anna Surinyach, Álvaro Sanz, Joan Colom, Joana Biarnés, Rodrigo Abd, Ibai Acevedo.

CRÈDITS:

Impulsa i organitza: Estudio Perdomo

Col·labora: Marcs Virgili i Cervesa KESSE

AGRAÏMENTS:

Janó Salvadó i Carles Esporrín

FOTÒGRAFS PHOTO KM 0:

Miguel Bernús, Gerard Boyer, Pep Escoda, Ramon Cornadó, Ram Giner, Verònica Moragas, Nani Nolla, David Oliete, Rubén Perdomo, Lluc Queralt, Alba Rodríguez, Cristina Serra.